ZorgZwaarte-Inzet methode

Iedere verandering een verbetering

Welkom op deze website

 In een kinderkliniek is het lastig de bezetting af te stemmen op de zorgbehoefte van de patiënten.

Hoe ziek zijn de patiënten, hoeveel patiënten zijn er, blijven er en komen er? En daarnaast, hoeveel tijd vragen familie en andere verzorgers? Bedbezetting zegt niet alles over de patiëntgebonden tijd die geleverd moet worden.

Bovendien is niet eenduidig aan te geven hoe druk het in een kliniek is. Is het beleving (een "rommelige dag"), zijn er veel patiënten die tijd en aandacht vragen of zijn er andere factoren waardoor medewerkers druk ervaren? 

Hoe hoog is de druk?

De ZZ-Inzet methode is een manier om zorgzwaarte van aanwezige en verwachte patiënten nauwkeurig te kunnen voorspellen. Op basis van een door de medewerkers opgebouwde en afgestemde zorgzwaarte inzet (hoeveel tijd en aandacht kost een patiënt en de familie en verzorgers?) die een patiënt vraagt, kan snel een beeld gekregen worden van de zorgtijd op een dienst. Deze afstemming blijft na ontwikkeling een belangrijk onderdeel van de ZZ-Inzet methodiek.

De ZZ-Inzet methode is voornamelijk gebaseerd op het inzicht en de ervaring van de medewerkers. Het leidt daarmee tot een lerend model, waardoor ontwikkelde onderdelen en uitgangspunten in de de loop van de tijd kunnen veranderen. Het model laat deze flexibiliteit toe en ondersteunt dit.

Centraal staat de zorg aan patiënten.

De ZZ-Inzet methode is ontstaan uit de vraag van de hoofden van neonatalogie- en kinderafdelingen en de medewerkers om iets aan de werkdruk te doen. Daarbij kwam naar voren dat het gevoel van werkdruk door verschillende bronnen wordt gevoed en versterkt.

Eenmaal hiermee aan de slag bleek dat er niet altijd sprake is van druk, maar dat er ook rustige momenten zijn. Op deze pieken en dalen in werkdruk blijkt op korte termijn goed te sturen, als er maar vooraf op geanticipeerd wordt en zo goed mogelijk gepland wordt wat er bekend is. Dit lerende model leidt tot nieuwe inzichten, afstemming en geplande acties. Er komt inzicht in personeelsbehoefte over een dag of een week en de hoofden kunnen hun inzet verantwoorden. Ook naar de medewerkers toe. Ondanks het acute karakter van de meeste opnames op de afdelingen wordt het voorspellen van de werkdruk steeds nauwkeuriger en mogelijk voor steeds langere periodes vooruit.

Het ZZ-Inzet model:

  • Leidt tot ontdekking en waardering van verbeterpunten (dwz. wat levert het op als we dit punt verbeteren?)
  • Leidt tot beter overleg over patiënten en hun zorgbehoefte
  • Respecteert de kennis en ervaring van de verpleegkundigen, pedagogen en andere betrokkenen
  • Brengt managers van een kliniek meer in control
  • Ondersteunt zelfsturing
  • Zorgt voor rust in de zorg